mandag 18. juni 2012

SOMMER OG MARKBLOMSTER




jeg elsker markblomster. 
da er det sommer
så får det bare være 
om gradestokken viser det samme
som julaften
 alle de fargeglade blomstene
 på marker 
 i veikanten 
i skogen
forteller meg
at nå er sommeren her.

enda plukker jeg buketter
tar med sommeren 
inn i stua
barndomsminner strømmer på
markblomstene
det var så mange forskjellige sorter
på landet
jeg plukka store 
buketter 
vakre markblomster






GOD SOMMER!

 Idas sommervise

lørdag 9. juni 2012

Vann i munnen ...eller Sommerdrøm


Kjært barn har mange navn, og denne kaken har visst flere enn disse to navna.
En kake som har samlet de gode kremene i en kake.

        
                                                     Mandelbunn                                        Gul krem
                   Firkløverkrem            
                                                                                                         Pisket krem                                             
                                                                              Blåbær
                                                                                                                             Jordbær   
                                              Bringebær  



 
 Da jeg hadde fått servert denne kaken 3 ganger på veldig kort tid,
 skjønte jeg at denne kaken må være øverst på kaketoppen nå. 
Oppskrifta har jeg fått av en blid sykepleiestudent som hadde praksis hos oss.
Hun stilte opp med denne favoritten siste praksisdagen.
Nå har jeg lagd den 2 ganger på et par uker selv, til bursdagen til min datter og til blåtur.
Noen har spurt etter oppskrifta, og nå gir jeg den til deg.

Mandelbunn:
9 eggehviter og 300 gram melis stivpiskes
Ha i 300 gram malte mandler og 1/2 ts. bakepulver

Has i langpanne (30 cm x40 cm.) 
kledd med bakepapir, og steik i 20-25 min på 160 grader.

Firkløverkrem:
200gram firkløver (sjokolade med hakkede hasselnøtter)
1 kopp sukker
1 kopp fløte
100 gram bremyk/smør
Ha firkløver,sukker og fløte i en gryte og kok opp.
Avkjøl litt og rør inn bremyk/smør
Smør over kaken og sett den i frysen.

Gul krem:
9 eggeplommer
2 dl. fløte
200 gram sukker
2 ts. vaniljesukker
300 gram bremyk/smør
Ha eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte,
og la det koke på svak varme, under omrøring til det tjukner. (ca 5 minutter)
Avkjøl litt og rør inn bremyk eller smør. Når kremen er helt kald
tar du kaken ut av frysen og smører kremen oppå sjokoladekremen. 
Set den ned i frysen igjen til du skal bruke den.


Du kan skjære kaken i to, og bruke halve kaken, 
eller om den skal rekke til mange kan du bruke hele kaken.


Pynt kaken med pisket krem og bær og/eller frukt.
Kaken er mektig, men veldig god.

En bombe! 


Tips:  
Hvis du syns det blir for søtt med firkløversjokolade kan du bytte den ut med mørk kokesjokolade.

En grei kake å ha på lur. Du kan bare skjære av et par stykker om noen stikker innom. 
Pisk litt krem, og ha på litt bær. Ja, da har du noe veldig godt til kaffien.


Kosa deg!


søndag 3. juni 2012

Bursdag

Denne helga har jeg vært i bursdag.
Rart å tenke på at det er 30 år siden jeg ble mamma til jenta med kortbloggen:
                                         
Pretty girl






Markblomster



Gulrotkake
 
Det var forskjellige ting å tenke på når kaken skulle lages denne helga. 
Gulrotkake uten nøtter ble valget, og etter å ha søkt på nettet 
fant jeg mange gulrotkakeoppskrifter på

Mange inneholdt nøtter,
men denne "langpannekaken"  
hadde ingredienser som passet.

 4 egg
3 dl. matolje
400 gram sukker
2 ts vaniljeessens
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts kanel
250 gr hvetemel
350 gr finrevet gulrot


Egg, olje, sukker og vaniljeeesens piskes sammen.
(Jeg byttet ut litt av sukkeret med sukrin)
Ha i bakepulver, natron, kanel og hvetemel.
Rør til du har en klumpfri deig, og ha i gulrot tilslutt.

Jeg ønsket egentlig ikke langpannekake, 
og derfor brukte jeg heller en stor rund kakeform, 28 cm i diameter.
Det passet godt med mengden deig. 
Jeg hadde bakepapir i bunn av formen,
og stekte den på nederste rille i ca 40 min.
(Lager du langpannekake kan du steike den på midterste rille)

Avkjøl kaken i formen.

Glasur:
200 gr Philadelfia kremost
100 gr smør
1 ts vaniljeessens
250 gr melis
Ha halvparten av melisen sammen med smøret og vaniljeessensen
og pisk til en luftig krem.
Ha i romtemperert kremost, resten av melisen, og pisk videre til en luftig krem.
(Neste gang jeg lager kaken, vil jeg også bytte ut noe av melisen med sukrinmelis.)
Ha kaken på fat, smør kremen oppå og langs kanten.

Jeg ville gjerne pynte kaken, 
og fikk et godt tips på en annen kake fra Det søte liv
De hadde pyntet med kjerner fra granateple.
 Det passet fint med et feminint preg og farge,
siden det også var en "rosa jubilant"
Om du går inn på Det søte liv får du både litt historie,
og gode tips om granatepler.


Me koste oss!

Kosa deg du òg!

søndag 20. mai 2012

Budapest-kake

Her kommer en ny kakeoppskrift. 
Denne er rask å lage, og er en av favorittene mine. 
Jeg baker en del på jobb, og får ofte høre at denne kaken er kjempegod. 
Kaken er også glutenfri.
Nå skal du få oppskriften av meg, om du har lyst å prøve. 
I dag er det ganske enkelt å finne nye spennende oppskrifter, for det er bare å "google", 
og da kommer det mange forslag til sider du kan gå inn på. 
Denne kaken fikk jeg i klubb, og da jeg litt senere fikk lyst å lage den søkte jeg på google.


Budapestkake

 Budapest-kake
6 eggehviter
3 dl. sukker
1 pose mandelflarn

Eggehviter og sukker stivpiskes, deretter strøs vaniljepulverert i og røres forsiktig inn i marengsmassen. 
Ha marengsmassen på et bakepapir-kledd steikebrett, og stryk den utover. Strø en pose mandelflarn over. (kan sløyfes). Det er helt ok å bruke hakkede mandler også.
Stekes i 20 min. ved 170*C settes på andre rille nedenfra-
Legg bakepapir på benken og hvelv kaken over på det. Løsne bakepapiret, men la det ligge over kaken til den er helt avkjølt. Du kan også ha langpannen over, men det er ikke nødvendig. (Det går greit å rulle den.)

Forslag til fyll:
2 små bokser hermetiske mandariner
Eller: 1 boks hermetiske aprikoser og/eller aprikos syltetøy.
Eller:
Friske bær: jordbær, blåbær, bringebær, bjørnebær. (evt. skogsbærblanding fra frysedisken)
Her kan du velge det du liker, eller har i hus.
 
3dl. kremfløte...

Jeg bruker oftest aprikoser og syltetøy.
Legg aprikos syltetøy (så mye du selv ønsker) på kaken, legg aprikosene over, og dekk det hele med krem. Rull kaken sammen, og legg med sjøten ned når du tar den over på fatet, settes kaldt til servering,
Den er kjempe enkel og smaker kjempegodt, og er et godt alternativ til bløtekake....

 
På denne kaken har jeg brukt malte mandler i stedet for mandelflarn.
 Jeg har lagt link til et sted en muligens kan kjøpe Freia vaniljesaus i nettbutikk.
Vaniljesauspulveret er glutenfritt. 
                                       Kaken kan fryses, og serveres enten tint eller halvtint. 
                                         Kjekk å ha i frysen i tilfelle uventet besøk.

                                      Kosa deg!

onsdag 9. mai 2012

Hverdagsengler

hverdagsengel


Ta det rolig dag
...og da er det ofte tid å bla i en bok, 
for jeg liker godt bøker 
jeg kan bla i, og lese litt i .
Et dikt, visdomsord eller en liten historie.
 I dag har jeg bladd i en diktbok av Bente Bratlund. 
Boken heter: "Draumen." 
Diktene jeg leste handlet om engler,
og jeg liker engler.

hverdagsengler




"DET FINST ENGLAR"

Det fins englar!

Med sterke hender
 tar dei tak
 der det trengs

Med usentimental
humor
går dei gjerne
ei mil ekstra

Utan å gjera
vesen av det
er dei der

Det tok litt tid
før eg oppdaga dei
Dei hadde ikkje kvite venger






DEI SOM BERRE ER DER

Eg trur på englar
Både dei usynlige
og dei synlige

Dei som kjem
som uventa gjestar
når vi treng dei
som mest
Dei som viser veg
så vi kan finna 
vår eigen styrke

Eg trur på englar
Dei som berre er der
og som ein aldri
blir ståande i skuld til
anna enn å ta vare på det 
gode



Jeg kjenner noen 
hverdagsengler



søndag 6. mai 2012

Knekkebrød








"Gjør reint dagen" min i går starta med noe som er mye kjekkere, 
nemlig å fylle opp boksene med knekkebrød. 

Jeg har lagd knekkebrød flere ganger, og prøvd flere sorter tidligere, 
men fikk lyst å søke på nettet etter nye oppskrifter til dagens bakst.
Kanskje jeg finner en god oppskrift, og det gjorde jeg. 

Bestemte meg for å lage 3 sorter, og jeg deler gjerne oppskriften og nettstedet jeg fant de på med deg.

Først en med valnøtter i. Den fant jeg på Trines matblogg.

 Knekkebrød med valnøtter:        
      
3,5 dl sammalt rug, grov             
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kli
1 dl hakkede valnøtter
1/2-1 ts salt
1 ts honning
7 dl vann



 Rør alt det tørre godt sammen. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken oppi det tørre og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en «grøtete» deig.
Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med for eksempel en spatel eller steikespade. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli myke.
Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.
Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul  til å skjære opp knekkebrød i den størrelsen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er  ferdige når de er sprø.
Prøv deg fram med din ovn om temperaturen er passe, og det samme med steiketiden.



Knekkebrød:
Denne fant jeg på:
Hannes og Karis lavkarbohverdag  

 
200 gram solskikkefrø
50 gram linfrø
1 dl sesamfrø
50 gram kli
2 ss fiberhusk
1/2 ts salt
2 ts Sukrin
5 dl vann




Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet. 
Rør godt sammen for hånd. Det blir en relativt fuktig blanding. 
La det hele stå og svelle i ca 10 minutter. 
Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut.
Sett bakeovnen på 160 grader (varmluft)
Fordel blandingen på to stekeplater, og smør det utover slik at det dekker hele plata. Det er viktig at det ikke blir for tykt, men du må også unngå at det blir huller i deigen. Vi bruker en kakespade for å få det jevnt utover.Bruk pizzahjul til å skjære i ruter. 


Hjemmelagde knekkebrød.

Denne er den mest vanlige:  
    

                              
2 dl sammalt rug
2 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø, (eventuelt. gresskarkjerner )
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
2 ts salt
7 dl vann


Alt blandes, la det svelle litt og fordel på to stekebrett kledd med bakepapir.Stek 10 minutter, og ta de ut for å skjære de i ruter. Steik videre i ca. en time på 160 på varmluft.
 På denne siste oppskriften tok jeg av papiret mot slutten, snudde de på bakebrettet, og tørket de noen minutter til i ovnen.


Jeg åpnet ovnsdøren hvert 15 min for å slippe ut fuktighet.
Jeg steikte alle 3 sortene på samme måte, 160 grader i litt over 1 time, og det gikk bra.

Tips: Har du ovnsteflon stekeunderlag er det supert når du lager knekkebrød. Trenger ikke smøres, og kan brukes i mange år. (Selges hos Clas Ohlson) Kjempegreit til gjærbakst og kjeks også.

Disse tre sortene smakte forskjellig, 
og det syns jeg var kjekt, for ellers hadde det jo holdt med å lage en sort.
( Sist jeg lagde tre sorter kjente jeg ikke smaksforskjell.)


 
Her har jeg pakka inn noen av knekkebrødene.
 Koselig å ha med som en liten besøksgave.

Og det ble et koselig besøk på kvelden.

fredag 27. april 2012

Kaketid


Nå går vi inn i mai måned.
 Noen steder er det fortsatt den store konfirmasjonsmåneden, og kanskje den måneden det bakes mest kaker i løpet av året. Jeg vet ikke, men det var en tanke som slo meg. 
Etter mai kommer juni og juli med brylluper og andre fester. 
Jeg har tenkt å legge ut noen kakeoppskrifter framover, 
for vi er nok noen som gjerne hjelper til med å bake en kake til venner og familie som skal ha selskap. 
Jeg har min favoritt,
 og det er ostekake med gelelokk. 
Den er grei å lage, grei og frakte, og et friskt og godt innslag på kakebordet.

 
 Ostekake
1) 
 Lag en pakke sitrongelè, men bruk bare 3 dl.vann. Avkjøl og sett til side, mens du lager til kjeksblanding og ostekremen, men gelèen må ikke stivne.

2) 
150gr. Bixit-kjeks eller Sibas havrekjeks Knuses i foodprossessor.
Ca. 70 gr. smeltet smør blandes med den knuste kjeksen.

Jeg bruker Porsgrunds "Bake it easy" kakeform når jeg lager ostekeke. Hvis ikke du har den, kan du dekke bunnen i en vanlig rund kakeform med bakepapir.

Kjeks/smørblandingen has i bunn av formen. Ta hånden inni en plastpose, og klem kjeksen så den blir litt flat og fast ned i kakeformen.

3) 
3 dl kremfløte piskes stiv og settes kaldt.

4) 
2oo gr. kremost. Mandarin/ananas eller naturell ost ( Tine gourmetost eller Philadelfia)
3 dl. lettrømme
125 gr. melis
1 ts. vaniljesukker
Dette blandes i mikser i 12-20 minutt
Bland den avkjølte sitrongelèen, og den stivpiska kremen sammen med osteblandingen.
Helles over kjeksen og sett kaldt.
La den stivne. 
5)
Når den er stivnet lages gelè til "topplokket". 
Jeg reduserer vannmengden litt. Bruker 3.5-4dl.vann til en pakke gelè

I oppskriften står det bringebærgelè, men jeg bruker ofte appelsingelè, og her kan du jo prøve hva du syns er godt og/eller fint, og hvilken årstid eller anledning du baker til. Når jeg bruker appelsingelè pynter jeg med physalis. Skal det være en ekstra fin anledning kan du jo ha på flere forskjellige sorter bær og frukt. Jeg har brukt både stjernefrukt, og steinfrie druer. Til 17 mai og til jul er det jo veldig fint med bringebærgelè, og da kan du evt. legge friske bringebær og blåbær oppå kaken, Men kaken er fin uten frukt og bær også.



Til slutt skal kaken fraktes, og det er ikke alltid vi har lokk som sitter fast på kakefatet, eller håndtak. 
Det er heller ikke sikkert du får plass til festkake"fatet" inni Tupperware kakebommen.
Da skal jeg gi deg et godt råd. 
Tipset er fra Japan, for der har en gjerne med mat ut til arrangement,
 eller på picnic i parken.

 De bruker et kvadratisk klede eller en litenduk. Her kan du gjerne bruke et sjal også. Du bretter ut kledet på bordet, og setter kaken eller matfatet midt oppå kledet. Lurt å ha et lokk over. Deretter tar du de to hjørnene som er diagonalt overfor hverandre og knytter de stramt slik at lokket blir stødig. 

 Ta de andre hjørnen og knytt de også sammen diagonalt.

Når alle hjørnene er knyttet, tar du tak i den øverste knuten og det er lett å frakte kaken. 
Dessuten sitter lokket stødig på
 under bilturen.

Lykke til! 

Kosa deg!