mandag 23. november 2020

Kardemommeboller

 

Har du smakt kardemommeboller?
Det minner om kanelsnurrer, 
men istedenfor å drysse kanel på leiven, drysser jeg kardemomme. 
på toppen har jeg vaniljekrem og før servering pynter jeg med melisglasur.

Denne gjærdeigen er favorittdeigen som jeg bruker til nesten all søt gjærbakst.
Den står på et tidligere blogginnlegg.


Bolledeig:

1 liter melk
300 gr. smør
125-250 gr. melis / florsocker på svensk
50 gr gjær
1,5 - 1,6 kg hv. mel
2 egg

     Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis.
Jeg er begynt å halvere mengden melis til 125 gram, og det går fint. 
Avkjøl blandingen til 37 grader ved fersk gjær,
eller til ca. 40 grader hvis du bruker tørrgjær
Ved fersk gjær løses den opp i melkeblandingen,
Tørrgjær blandes med melet og helles i melkeblandingen.
Ha i eggene.

Elt deigen i kjøkkenmaskin til den er smidig i 15 - 20 minutter.
Passe melmengde? Deigen skal såvidt slippe kanten på bakebollen
Dekk bakebollen med en plastpose, og hev i 20-30 min.

Del leiven i to, og kjevle ut et rektangel.
Smør på romtemperert smør, og strø på et lag me sukker og et tynt lag med kardemomme. 
Rull leiven, og skjær den opp i ca, 4 cm brede stykker,
som settes på høykant på stekeplate med bakepapir.
Hev med  plast over. (Jeg klipper opp en stor plastpose/brødpose.)
Pensle med sammenpisket egg blandet med litt vann.
Klipp en åpning i hver og ha i en teskje med vaniljekrem. 
Vaniljekrem kan kjøpes ferdig.

Stekes i ca. 10-12 minutter.
 210 grader C.

Dette er en stor porsjon, men de kan fryses.
Tar du ut fra frys er det godt å lunke de litt i steikeovnen.

Like før servering har jeg på litt melisglasur.

Kosa deg!


Noen ganger

er ingen ting

så viktig

som å gjøre

ingenting

8 kommentarer:

  1. Hello! I've just found your blog and I will follow it because I am trying to learn Norsk so I will practice reading your beautiful posts. :)

    SvarSlett
  2. Låter ljuvligt gott! Är kardemummaälskare:-))

    SvarSlett
  3. Takk for den gode oppskriften. Jeg tror jeg kommer til å prøve det. I dag bakte jeg peanøttkjeks. Det er veldig gøy nå i den kule sesongen. Jeg gleder meg til helgen ... 1. advent. Hilsen til deg Viola

    SvarSlett
  4. Looks delicious Birthe!
    I’ll try this someday as I love cardamoms!
    Thanks for sharing.
    Hugs,
    Barbara xx

    SvarSlett
  5. Ser väldigt goda ut. Tack för tipset. Jag bakar alldeles för sällan men ibland kan de vara kul att prova något nytt.

    SvarSlett
  6. Hei Birthe! Dette ser jo heilt fantastisk ut, og eg kjem garantert til å prøve ditta....

    SvarSlett
  7. Det var bollene sine, ser såå goe ut! God adventshelg.

    SvarSlett
  8. Nam... the yellow filling looks super delicious. I think I have to bake something :)

    SvarSlett

Tusen takk for kommentar. Det er så hyggelig å høre fra deg!