onsdag 26. august 2015

Kråkeboller

En kollega tipset om en bolleoppskrift med melis i stedet for sukker.
Nå har jeg bakt, og de ble så gode at jeg deler den videre med deg som har lyst å bake.

Oppskriften er fra 
"Det søte liv"

...men jeg har gjort en liten endring.
Jeg syns egg i gjærbakst gjør de ekstra luftige, og har derfor tilsatt 2 egg og litt mere mel.
De er gode om du bare vil ha vanlige boller,
eller om du vil ha i rosiner, sjokoladebiter/nonstop/daimkuler
eller noe annet du liker i.


Kråkeboller

                                           Bolledeig:
1 liter melk
300 gr. smør
250 gr. melis / florsocker på svensk
100 gr. gjær 
1,5 - 1,6 kg hv. mel
2 egg
0, 5 ts kardemomme (kan veldig godt sløyfes)

(Jeg lurer iblant på om det er forskjell på Regal og Møllerens hvetemel,
for min erfaring er at med Mølleren trenger jeg litt mere mel enn når jeg baker med Regal.)

                                           Topping: 
200 gr. romtemperert smør
2 dl sukker 
3-4 ss. kanel
Ingrediensene røres sammen.

                                          Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis.
Avkjøl blandingen til 37 grader ved fersk gjær,
eller til ca. 40 grader hvis du bruker tørrgjær
Ved fersk gjær løses den opp i melkeblandingen,
Tørrgjær blandes med melet og has i melkeblandingen.
Ha i eggene.

Elt deigen i kjøkkenmaskin til den er smidig i 15 - 20 minutter.
Passe melmengde? Deigen skal såvidt slippe kanten på bakebollen)
Deigen trenger ikke forheving, (men du kan heve den om du ønsker det.)
Ha litt mel på bordet, 
og trill bollene , ca 40 stk,
og legg dem på bakepapirkledd steikeplater.
Hev i ca en time.

 Pensle bollene med et sammenpisket egg blandet med litt vann.
Klipp et kryss i bollene og legg en liten teskje med topping i krysset på hver bolle.
Et tios når du skal klippe er å klippe tre klipp i hver bolle.
Først over halve bollen, deretter et klipp i hver halvdel.
Da klistrer ikke krysset seg sammen. 

Steik i 8 -10 min ved ca. 225 grader,
til bollene har fått en gylden farge.


Ekstra kjekt er det å kose seg inne med god gjærbakst
når regnet øser og pøser ned ute.





8 kommentarer:

  1. Det lät riktigt gott, det där :))
    Jag får prova att baka framöver.

    SvarSlett
  2. Gjærbakst står høyt i kurs her i huset. Disse "kråkebollene" ser veldig gode ut, så det kan absolutt tenkes at jeg prøver oppskrifta til helga.
    Koselig at du er blitt følger!

    SvarSlett
  3. Åh vad dom ser goda ut. Synd att vi bor så långt ifrån varandra;) Själv har jag precis bakat äppelrutor och ska bjuda på till kvällskaffet. En fråga - vad är melis?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er sukker som er veldig finmalt, og ligner på mel/ pulver i konsistens. På engelsk heter det: "powdered sugar". På dansk: "flormelis". Det brukes når vi lager glasur på boller eller kaker. Da kan det blandes med vann eller saft av sitron. Kanskje du vet hva det er nå... (På svensk kom det opp "strösocker" på google translate, men jeg tror ikke det er riktig oversettelse.)

      Slett
    2. ---eller kanskje det heter strösocker på svensk. :-) Hvitt søtt pulver som også kan drysses på kaker og boller. :-)

      Slett
  4. Takk for oppskriften! De så veldig gode ut! :)

    SvarSlett
  5. Florsocker på svensk ;) Fikk de hos KE, knallgode! Skal definitivt teste oppskriften en gang eller fem :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Randi Marie! Nå har jeg lagt det svenske ordet inn i oppskriften. Har mange svenske lesere.

      Slett