lørdag 7. desember 2013

Fruktkake


Denne fruktkaken har jeg lagd hvert år siden jeg fikk oppskriften for over 20 år siden.
Oppskriften er veldig gammel ble det fortalt da jeg fikk den.
(Tror den er over 100 år) 

Kaken lages 2-3 uker før jul og lagres i en tett boks eller pakkes inn i folie/plast.

Du må starte med frukt og nøtteblandingen dagen før du skal bake. 

100 gram fiken skjæres i biter
100 gram rosiner
50 gram appelsinmarmelade
50 gram nøttekjerner hakkes
3 ss cognac eller appelsinjuice.

Dette blandes og la det trekker over natta.

200 gram farin
200 gram smør  
3 egg
200 gram hvetemel
1, 5 ts bakepulver

Framgangsmåte:  Rør farin og smør hvitt.
Rør inn egg, ha i mel blandet med bakepulver, og til slutt fruktblandingen.

Passer til en 1, 5 liter brødform.
Jeg kler formen med bakepapir.
Steik kaken ca 1 time ved 160 gr. C.

La kaken stå i formen noen minutter før du tar den på rist.

Jeg dobler oppskriften og lager 3 kaker i 1 liter former. 
Kaken er også kjekk å gi bort som vennegave til jul.
Når jeg dobler oppskriften og får flere kaker,
og ser når julen kommer at jeg har for mye kake,
 skjærer jeg den opp i skiver og fryser den.
Da er det greit å ta opp et par skiver når en får besøk.



Desember…
måneden mange tilbringer på kjøkkenet.
…men her blir det mest tid på syrommet,
og her kan dere få se hva jeg holder på med.


I mange år har jeg tenkt å lage juletreteppe med juleevangeliet applikert på. 
Nå er jeg i gang, men om jeg blir ferdig i år…
 Ja, det er ikke godt å si.
Nå holder jeg på med alle applikasjonsdelene.
…og det tar tid
... masse tid.
Jeg har ikke så god trening på applikasjon, 
men tar det som en utfordring. 





5 kommentarer:

  1. Takk for hyggelig kommentar hos meg!
    Jeg gjør som deg, tilbringer mer tid på syrommet enn på kjøkkenet. Mye sunnere for livlinja.......
    Om du ikke blir. Ferdig med juletreteppet i år, kan du bare bruke det med de applikasjonene du rekker......

    SvarSlett
  2. Nå har jeg skrevet ut oppskriften på fruktkaken, den så veldig god ut! Det kommer til å bli et nydelig juletreteppe med de flotte applikasjonene, lykke til med utfordringen!

    SvarSlett
  3. I bland kan jag tycka att det är skapandeprocessen som är det trevliga i sömnaden, och försöker då "njuta" av att sy. Så tänker jag när jag ser Din påbörjade julgransmatta, Njut av arbetet när det pågår!

    Dollandesign

    SvarSlett
  4. Takk for oppskriften, den må jeg prøve. Det kommer til å bli et nydelig juletreteppe. Håper vi får se flere bilder, og blir den ikke ferdig i år så blir det jule neste år også :)

    SvarSlett
  5. Den fruktkaka så god ut:) og så flott juletreteppe ditt ser ut. Blir fint når det blir ferdig, det er sikjert:)

    SvarSlett