mandag 18. juni 2012

SOMMER OG MARKBLOMSTER




jeg elsker markblomster. 
da er det sommer
så får det bare være 
om gradestokken viser det samme
som julaften
 alle de fargeglade blomstene
 på marker 
 i veikanten 
i skogen
forteller meg
at nå er sommeren her.

enda plukker jeg buketter
tar med sommeren 
inn i stua
barndomsminner strømmer på
markblomstene
det var så mange forskjellige sorter
på landet
jeg plukka store 
buketter 
vakre markblomster






GOD SOMMER!

 Idas sommervise

lørdag 9. juni 2012

Vann i munnen ...eller Sommerdrøm


Kjært barn har mange navn, og denne kaken har visst flere enn disse to navna.
En kake som har samlet de gode kremene i en kake.

        
                                                     Mandelbunn                                        Gul krem
                   Firkløverkrem            
                                                                                                         Pisket krem                                             
                                                                              Blåbær
                                                                                                                             Jordbær   
                                              Bringebær  



 
 Da jeg hadde fått servert denne kaken 3 ganger på veldig kort tid,
 skjønte jeg at denne kaken må være øverst på kaketoppen nå. 
Oppskrifta har jeg fått av en blid sykepleiestudent som hadde praksis hos oss.
Hun stilte opp med denne favoritten siste praksisdagen.
Nå har jeg lagd den 2 ganger på et par uker selv, til bursdagen til min datter og til blåtur.
Noen har spurt etter oppskrifta, og nå gir jeg den til deg.

Mandelbunn:
9 eggehviter og 300 gram melis stivpiskes
Ha i 300 gram malte mandler og 1/2 ts. bakepulver

Has i langpanne kledd med bakepapir, og steik i 20-25 min på 160 grader.

Firkløverkrem:
200gram firkløver
1 kopp sukker
1 kopp fløte
100 gram bremyk
Ha firkløver,sukker og fløte i en gryte og kok opp.
Avkjøl litt og rør inn bremyk.
Smør over kaken og sett den i frysen.

Gul krem:
9 eggeplommer
2 dl. fløte
200 gram sukker
2 ts. vaniljesukker
300 gram bremyk
Ha eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte,
og la det koke på svak varme, under omrøring til det tjukner. (ca 5 minutter)
Avkjøl litt og rør inn bremyk. Når kremen er helt kald
tar du kaken ut av frysen og smører kremen oppå sjokoladekremen. 
Set den ned i frysen igjen til du skal bruke den.


Du kan skjære kaken i to, og bruke halve kaken, 
eller om den skal rekke til mange kan du bruke hele kaken.



Pynt kaken med pisket krem og bær og/eller frukt.
Kaken er mektig, men veldig god.

En bombe! 



Tips:  
Hvis du syns det blir for søtt med firkløversjokolade kan du bytte den ut med mørk kokesjokolade.

En grei kake å ha på lur. Du kan bare skjære av et par stykker om noen stikker innom. 
Pisk litt krem, og ha på litt bær. Ja, da har du noe veldig godt til kaffien.


Kosa deg!


søndag 3. juni 2012

Bursdag

Denne helga har jeg vært i bursdag.
Rart å tenke på at det er 30 år siden jeg ble mamma til jenta med kortbloggen:
                                         
Pretty girl






Markblomster



Gulrotkake
 
Det var forskjellige ting å tenke på når kaken skulle lages denne helga. 
Gulrotkake uten nøtter ble valget, og etter å ha søkt på nettet 
fant jeg mange gulrotkakeoppskrifter på

Mange inneholdt nøtter,
men denne "langpannekaken"  
hadde ingredienser som passet.

 4 egg
3 dl. matolje
400 gram sukker
2 ts vaniljeessens
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts kanel
250 gr hvetemel
350 gr finrevet gulrot


Egg, olje, sukker og vaniljeeesens piskes sammen.
(Jeg byttet ut litt av sukkeret med sukrin)
Ha i bakepulver, natron, kanel og hvetemel.
Rør til du har en klumpfri deig, og ha i gulrot tilslutt.

Jeg ønsket egentlig ikke langpannekake, 
og derfor brukte jeg heller en stor rund kakeform, 28 cm i diameter.
Det passet godt med mengden deig. 
Jeg hadde bakepapir i bunn av formen,
og stekte den på nederste rille i ca 40 min.
(Lager du langpannekake kan du steike den på midterste rille)

Avkjøl kaken i formen.

Glasur:
200 gr Philadelfia kremost
100 gr smør
1 ts vaniljeessens
250 gr melis
Ha halvparten av melisen sammen med smøret og vaniljeessensen
og pisk til en luftig krem.
Ha i romtemperert kremost, resten av melisen, og pisk videre til en luftig krem.
(Neste gang jeg lager kaken, vil jeg også bytte ut noe av melisen med sukrinmelis.)
Ha kaken på fat, smør kremen oppå og langs kanten.

Jeg ville gjerne pynte kaken, 
og fikk et godt tips på en annen kake fra Det søte liv
De hadde pyntet med kjerner fra granateple.
 Det passet fint med et feminint preg og farge,
siden det også var en "rosa jubilant"
Om du går inn på Det søte liv får du både litt historie,
og gode tips om granatepler.


Me koste oss!

Kosa deg du òg!