lørdag 1. september 2012

Salatfat med kylling og ostekryddersnurrer

Salatfatet


Det er alltid kjekt å få nye ideer når jeg skal lage til mat og kaker til et besøk eller i jobben min. 
Denne salatfat-retten fikk jeg servert sist uke,
og den så flott og fristende ut med alle de friske fargene,
og den smakte deilig.
 Den skal jeg lage!
Vanligvis lager jeg salat i en skål, men her er det lagt på fat, 
og det ble liksom litt finere enn når alt er blandet i en skål.

Jeg gir ideen videre.

Beregn en kyllingfilet pr person. Krydre kyllingfileten med urter, eller salt og pepper og/ eller kyllingkrydder Du kan egentlig bare ta det du liker eller har i hus.
Legg kyllingfiletene i en eller to steikposer og steik i ovnen. Steik de på 200gr i 30 minutter, eller til kjøttet er gjennomstekt. Avkjøl. Skjær filetene i skiver. (De kan steikes dagen før.) Selvsagt kan du steike filetene i steikepanna også, men de ble utrolig saftige og gode ved å bli tilberedt i steikepose.

Kok et blomkål, men ikke lengre enn at det er motstand når du stikke kniven i det. Avkjøl.
Vask 1 isbergsalat, hjertesalat, rød lollo og ruccula (Jeg brukte litt mer enn en pakke med trippelsalat.) Del de store salatbladene i litt mindre biter, men det blir finest om de ikke blir kutta i småbiter.
Skrell en gulrot og skjær lange remser med en skreller eller en osteskjærer. 
Skjær en rød søt paprika i ringer.
Skjær opp en 1/2-1 rødløk i ringer eller halve ringer.
Gressløk
1 boks mais 
1 glass hermetisk asparages, eller 10-15 kokte ferske asparges.

Bruk et stort fat med litt kanter. Dekk bunnen med salatblader.
Legg de forskjellige ingrediensene på fatet .
Kyllingskivene legges tre fire skiver sammen, 
og nå kan du utfolde deg og dandere slik du vil. 
Hvor mange dette rekker til er ikke godt å si,
men serverer du med brød til rekker det til minst 6-8 personer.


Tilbehør til salaten: Rømme og/eller en dressing du syns er god.

Jeg serverte krydderbrød til, og etter å ha bladd i kokebøker og sett på nettet endte jeg opp med min mormors rundstykkeoppskrift.

Kryddersnurrer



80 gr. smør
3,5 dl. vann
3,5 dl. sk. melk
80 gr.gjær
2 ts.salt
400gr. grov sammalt hv. mel
600 gr. hv.mel

Smelt smør og varm vann og melk til ca 37gr.
(Litt varmere om du bruker tørrgjær.)
Ha alt det våte i bakebollen.
Bland det tørre og ha det opp i bakebollen.
Eltes lenge, helst i maskin i ca 20 min.
Hev!
Sett steikeovnen på 225 grader.
Hvelv deigen på bordet. Ikke bruk mer mel enn du trenger til utkjevling.
Kjevle ut leiven i et rektangel. Dryss på godt med provence krydder,
 eller andre urtekrydder,
og legg skiver av Jarlsbergost oppå.
 Rull leiven til en pølse, og skjær skiver som du legger på bakepapirkledd steikeplate.
Dekk med plast og etterhev i ca. 20 min.
Pisk et egg og 1 ss vann i en kopp. og pensle snurrene.
Steik dem i ca. 10 min,
eller til de har fått litt gylden farge.
Tips!
 Jeg lagde også noen uten ost.
Du kan også trille valige rundstykker av deigen,
evt halve deigen som snurrer og halve som rundstykker.
Kan fryses.



Dette er bare kjempegodt, og ikke minst veldig sunt.

Kosa deg!



2 kommentarer:

  1. Elsker salat! (Så spiser jeg ikke kjøtt heller da, så da blir det naturlig nok en god del grønnsaksspising her.) Og de kryddersnurrene så nydelige ut også.Sikkert ekstra gode med ost i vil jeg tro. Takk for titten her hos deg, det er så bra med litt matinspirasjon.

    SvarSlett
  2. Jeg serverte dette i dag, med en litt egen vri. Jeg droppet mais, løk og gressløk på grunn av allergier hos gjestene, men hadde sukkererter oppi i stedet. Kjempegodt!

    SvarSlett