mandag 2. april 2012

Påskebaksten fortsetter

Hvert år lager vi sursøte boller. De heter boller, men vil nok heller ha de i kategorien rundstykker når  det gjelder smak.
De er grove med en forsiktig smak av søtt og surt, og smaker godt med ost på.


Sursøte boller:
 Ca. 20 stk.

3 dl. lunket vann
2 ss. sirup
25 gram fersk gjær (eller en halv pose tørrgjær)
1 ts. salt
1/2 ss. eddik
4,5 dl grov sammalt rug
3 dl. hv. mel
Pynt:
Rugmel + kli

Framgangsmåte:

Rør sirup, fersk gjær, salt og eddik ut i det lunkne vannet. Ha i melet. (Hvis en bruker tørrgjær blandes det først sammen med melet)
Arbeid deigen godt sammen. Jeg bruker alltid kjøkkenmaskin, og elter lenge. ( 15-20 min.) Deigen skal være smidig, løs og glatt.  Hev under plast til dobbel størrelse.
Ta deigen ut på melet bakebord, og kna den en gang. Deigen skal være løs. Del den i to, og rull hver del ut til pølser som hver deles i ca. 10 biter. Dypp snittflaten i rugmel/kli og sett dem på bakepapirkledd steikeplate. Dekk med plast og etterhev til dobbel størrelse. Ca. 30 min.
Steik bollene i 10-12 min på midterste rille. Avkjøl på rist. Kan gjerne fryses.


Kosa deg!

Denne bakstekona passer baksten min,
før den havner i poser og videre i frysen.

Pip pip.....
Jeg passer på timianplanten. 
Kanskje det skal være en appelsin-laksemiddag i påsken?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar