søndag 1. april 2012

Påskebakst

 Hvert år baker vi gjærbakst til påske. Det er blitt en av våre påsketradisjoner å ha forskjellig god gjærbakst i påsken. Jeg vil legge ut flere oppskrifter, og begynner med hanekammer.

 Hanekammer er blitt gjengangere.

Har du lyst å prøve! Her er oppskriften:

Hanekammer:
 50 gr. gjær
75 gr. smør
2,5 dl. melk
1 ts. salt
2 ts. oregano (kan sløyfes)
ca. 7 dl. hvetemel
Til pensling:
Smeltet smør.
Sammenvispet egg og litt oregano. Dersom du ikke bruker oregano i hanekammene er det godt å drysse på valmuefrø i stedenfor, men det er ikke nødvendig med noe.

Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La væsken bli lunken, ca. 37 grader.
Rør gjæren ut i væsken og tilsett salt, oregano (dersom du vil ha krydderbrød), og mesteparten av melet.
Elt den til en smidig deig. Gjerne i 15-20 minutter i kjøkkenmaskin. Hev under plast i ca. 30 min.

 Ta deigen på bakebordet og elt den om. Kjevle den ut til en leiv på ca.40x36cm. Pensle hele leiven med smør, og skjær hele leiven opp i remser fra langsiden. Bruk gjerne en bakkelsspore. Legg 5 og 5 remser oppå hverandre, og skjær hver lengde i ca 10 små biter. Legg bitene i doble papirformer. Har du muffinsform er det lurt å sette papirformene oppi den. La dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og dryss på oregano, eller valmuefrø om du ønsker det.
Steik kammene ved 225 grader i ca. 10 minutter.
Jeg pleier ikke lage med oregano, men om de skal serveres til suppe eller lignende,
er det godt med krydder i.
Kosa deg med deilige hanekammer. 
Smaker veldig godt med ost på.

 

Påskekalenderen vår er på plass, og minner oss om de forskjellige påskedagene.

I dag er det palmesøndag.

Hosianna, Davids sønn!
           Velsignet er han som kommer i Herrens navn!
           Hosianna i det høyeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentar. Det er så hyggelig å høre fra deg!